dinsdag 29 januari 2013

Op Donderdag Vlees(vervanger)...want dat lusten we zo graag!



Wat eten we vandaag?


Ken je het boek 'Wat eten we vandaag' van Eric Carle? Het is zo'n leuk boekje met typische afbeeldingen van dieren die elke dag iets anders eten. Erbij hoort het liedje van youtube onderaan de pagina, zodat je het samen kunt zingen vóór of tijdens het eten. De complete meezing tekst staat ook op deze pagina. 

En op Donderdag eten we Vlees...vervanger!


Zelf ben ik al een tijd vegetarisch en mijn kinderen krijgen ook meerdere keren per week een eitje, vleesvervanger, peulvruchten of vis op hun bordje in plaats van vlees.

Peuters en kleuters hebben niet zo heel veel eiwitten nodig om gezond op te groeien. Ongeveer 60 gr vlees(vervanger), vleeswaren, vis, eitjes, met daarnaast nog 300-400 ml (soja)melkproducten en een halve plak kaas is voldoende om aan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid te komen.

Om gezond op te groeien is deze leeftijdsgroep meer gebaat bij gezonde koolhydraten zoals volkoren brood, peulvruchten, aardappelen, volkoren pasta, couscous, zilvervliesrijst, groenten en fruit, en de gezonde vetten zoals halvarine, olijfolie of vloeibare margarine.

Ik heb getwijfeld of ik hier nu een recept zou zetten met vlees of toch liever met een andere eiwitbron. ‘Op Donderdag Vlees want dat lusten we zo graag…’ Is dat wel zo? Of doen we gewoon onze ouders na? In dit nieuwe tijdperk vol gevoelige Nieuwetijdskinderen kies ik toch liever voor een vleesvervanger.   



vegaburger met Spinaziestamppot

Dit heb je nodig voor 2 volwassenen en 2 moeilijk etende peuters/kleuters:

3 eetlepels olie
1 zak verse spinazie (300 g)
75 ml (soja)melk
750 g kruimige aardappels
350 g tuinerwten, extra fijn (diepvries), ontdooid
3 groenteschijven / burgers van b.v.  Vivera


Zo maak je het:

1.  Kook de aardappelen in weinig zout ca. 20 minuten.
2.    Snij de spinazie fijn.
3.  Verwarm de melk
4.   Giet de melk bij de aardappelen, de spinazie erbij en stamp tot een luchtige massa
5.  Warm de olijfolie en bak de groenteburgers naar de aanwijzing op de verpakking.
6.   Doe de erwten in de blender en pulseer een paar keer. Voeg bij de stamppot en warm het geheel goed door.
7.   Verdeel de stamppot over de borden en bordjes en snij 1 groenteschijf doormidden; voor ieder van de kids 1 helft. Voor de grote mensen ieder 1 schijf.

Smakelijk eten!

Als je meer wilt weten over vleesvervangers, kijk dan bij Het Regent Geluk.



Geen opmerkingen: