vrijdag 25 januari 2013

Op Zaterdag Kip...want dat lusten we zo graag!


Wat eten we vandaag?

Ken je het boek 'Wat eten we vandaag' van Eric Carle? Het is zo'n leuk boekje met typische afbeeldingen van dieren die elke dag iets anders eten. Erbij hoort het liedje van youtube onderaan de pagina, zodat je het samen kunt zingen vóór of tijdens het eten. De complete meezing tekst staat ook op deze pagina. 

En op zaterdag eten we....Kip!



Kip Picasso

Je hebt nodig voor 2 volwassenen en twee moeilijk etende peuters of kleuters:

300 gr. kipfilet
½ courgette in schijfjes
½ rode paprika in niet te kleine blokjes
Stevig vers fruit, bv perzik, appel, bosvruchten, etc.
½  krop ijsbergsla in fijne sliertjes
3 tomaten in partjes
½ stevige komkommer
½ el Kipkruiden
2  el olijfolie
Tomatenketchup
Minimaal 8 sate prikkers
1 grillpan

Zo maak je het:

* Leg de sate prikkers in een bodempje water om verbranden te voorkomen.
* Snij de kipfilets in niet te kleine blokjes en doe ze in een kom  met de olijfolie en de kipkruiden. Goed roeren tot het over alle blokjes verdeeld is.
* Snij het fruit in hapklare blokjes en rijg om en om aan 4 sate prikkers.
* Snij de komkommer in spaghetti sliertjes (snij de komkommer in de lengte in plakken en snij nu in slierten).
* Rijg een stukje kip, een stukje courgette en een stukje paprika om en om aan de sate prikkers. Gebruik minimaal 4 spiesen hiervoor. Voor peuters en kleuters is 50 gr kip ruim voldoende.
* Zet de grillpan op het vuur en wacht tot deze heet is voordat  je de spiesen erop legt. Draai de spiesen af en toe rond en bak ze in 15 minuten bruin en gaar.
* Ondertussen leg je wat sla (het gezicht), de komkommerspaghetti (de mond) en de tomatenpartjes (de ogen) in het midden van 4 borden.
*  Leg de spies met het fruit aan de bovenkant van het bord en de spies met de kipfilet en groenten aan de onderkant.
*Aan de linker - en rechterkant van het ‘gezichtje’ een dotje tomatenketchup (de oren).
* Laat je kind de kip, groenten en fruit van de spiesjes af peuzelen.

Dit is natuurlijk superlekker met frietjes (het is tenslotte weekend), maar als je het gezonder wilt houden, zijn gekookte aardappelen of een volkoren bolletje ook heel lekker.

Tip voor gekookte aardappelen:
kinderen zijn erg gevoelig voor vormen. Gebruik vrij vastkokende aardappelen hiervoor. Snij de geschilde aardappelen in dikke plakken en steek er vormpjes  uit, bv een bloem, ster, hartje, etc. (zulke (bak)vormpjes zijn te koop bij Blokker, Xenos, Action, maar ook bij diverse internetsites). Kook ze daarna in 18-20 minuten gaar. Serveer op een apart bordje.







Geen opmerkingen: