dinsdag 29 januari 2013

Op Dinsdag Spaghetti...want dat lusten we zo graag!


Wat eten we vandaag?


Ken je het boek 'Wat eten we vandaag' van Eric Carle? Het is zo'n leuk boekje met typische afbeeldingen van dieren die elke dag iets anders eten. Erbij hoort het liedje van youtube onderaan de pagina, zodat je het samen kunt zingen vóór of tijdens het eten. De complete meezing tekst staat ook op deze pagina. 

En op dinsdag eten we....Spaghetti!




Als je een tijdje in de keuken hebt gestaan om een gezonde, liefdevolle maaltijd te bereiden en je kinderen zitten dan van ‘getsie’ en ‘bah’ dan kun je daar als ouder flink moedeloos van worden. De grotere stukjes worden er uitgevist en met argusogen bekeken. Het eten wordt een aantal keer van links naar rechts geschoven, maar eten; hó maar. Gek wordt je ervan!

Bij ons aan tafel geldt 1 regel voor wat het lusten van eten betreft: 
Wat je niet lust, laat je liggen. 
Met dit recept heb ik nergens last van gehad. Er zijn spaghetti sausen te kust en te keur op internet, maar ik zweer toch echt bij deze heerlijke pastasaus vol verstopte vitamines, mineralen en vezels!

Tip:  Laat je kind de gehaktballen draaien. Ze hebben er veel plezier aan dat ze mogen helpen met het eten koken.  Sommige ballen  zullen zo groot zijn als een golfbal, andere het formaat  knikker. Dat is niet erg; laat maar gaan. Straks zullen ze vol trots hun eigengemaakte gehaktballen op eten!


Dit heb je nodig voor 2 volwassenen en 2 peuters of kleuters:

·     250 gr mager rundergehakt of vleesvervanger b.v. 'Vers Gehakt' van Good Bite.
·       1 ei
·       400 gr italiaanse wokgroenten
·       Ca. 75 gr ongekookte volkoren spaghetti per volwassene en ca. 35 gr voor peuters en kleuters
·       2 el olijfolie
·   2 blikjes gepelde tomaten
·       Een kropje ijsbergsla
·       ½ komkommer in de lengte in plakken gesneden met de kaasschaaf en dan in ‘spaghetti’reepjes met een schilmesje
·       2 winterwortels gesneden zoals de komkommerreepjes
·      vetvrije dressing of slasaus met 25%olie
·      1 blender of keukenmachine


Zo maak je het:

1.Kook de spaghetti volgens de aanwijzing op de verpakking.
2.Je kind kan nu helpen met de gehaktballetjes: doe het gehakt in een kom en roer het ei erdoor. Laat hem of haar de balletjes maken en probeer je  zo min mogelijk  te bemoeien met hoe het hoort.
3.    Ondertussen doen wij de truc met de blender! Doe de wokgroenten in de blender en pulseer een aantal keer tot je alleen nog hele kleine snippertjes groenten hebt.
4.    Doe de olie in de pan en bak de gehaktballetjes rondom bruin.
5.    Kiep de gesnipperde groenten erbij als je kind even iets anders doet bv de tafel dekken ;-). Wok dit een minuut of vijf.
6.    Doe de gepelde tomaten in de blender en mix tot een gladde saus. Doe de saus erbij in de pan. Van de groenten zie je nu bijna niets meer. Laat lekker een minuut of 10 pruttelen.
7.   Verdeel de sla over aparte bordjes. Doe de komkommer- en wortelspaghetti door elkaar en versier de sla ermee alsof het slingers zijn. Maak af met de dressing. Hier kan je kind ook mee helpen.
8.    Verdeel de spaghetti over de borden. Nu nog de overheerlijke spaghettisaus erover en….Klaar!

Smakelijk eten!


Wil je meer weten over vleesvervangers; kijk dan op Het Regent Geluk.



Geen opmerkingen: