Voor kinderen gelden andere aanbevolen hoeveelheden en andere coachingstechnieken
dan voor volwassenen. Daarom volg ik de opleiding Gewichtsconsulente voor Kinderen.
Met behulp van speelse handvaten, krijgt jouw kind het gewicht dat bij hem of haar past.
Peuters en Kleuters
Hoeveel heeft mijn kind nodig? 2-4 jaar:
150 gr fruit
1,5 stuks
100 gr
Groente
2 opscheplepels
100 gr
Aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten
2 opscheplepels
105 gr
Brood
3 sneetjes
10 gr
Kaas
0,5 plak
300 ml
Melk(producten)
60 gr
Vlees(waren), vis, kip, eieren, vleesvervangers
15 gr
Bak-, braad- en frituurproducten, olie
1 eetlepels
15 gr
Halvarine
5 per sneetje
750-1000 ml
Dranken (inclusief melk)
4-6 jaar:
150 gr
Fruit
1,5 stuks
100-150 gr
Groente
2-3 opscheplepels
100-150 gr
Aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten
2-3 opscheplepels
105-140 gr
Brood
3-4 sneetjes
10 gr
Kaas
0,5 plak
400 ml
Melk(producten)
60-80 gr
Vlees(waren), vis, kip, eieren, vleesvervangers
15 gr
Bak-, braad- en frituurproducten, olie
1 eetlepels
Halvarine
5 per sneetje
Peuters en Kleuters zijn soms moeilijke eters. Ze weten dat niet-eten een machtsmiddel is om 'nee' te zeggen tegen hun ouders en verzorgers.
Hieronder een aantal tips voor 'lastige' eters:
Tip 1:Gebruiketennietalsstraf.
Bordje niet leeg? Toch een toetje. Bordje leeg? Toetje én applaus!
Tip 2: Kinderen zijnerg gevoeligvoor vormen.
Snij eens leuke vormpjes uit een schijfje komkommer, bv een ster, een hartje of een bloem. Het kost maar 1 minuut extra moeite, maar zo veel meer plezier!
Of maak eens 'komkommer spaghetti': snij een komkommer in de lengte in plakken. Snij deze plakken in dunne slierten en kleed aan met schijfjes wortel en stukjes paprika. Feest!
Als je broccoli of bloemkool hebt gekookt, serveer deze dan eens met kaas in plaats van vlees. Kook hiervoor de roosjes minder lang en doe ze daarna in een ovenvaste schaal en snij een bolletje mozzarella heel fijn. Strooi per volwassen persoon 1/2 tot 1 bolletje mozzarella over de groenten (aan één kant van de ovenschaal) en voor je kind 1/4 tot 1/2 (aan de andere kant). Vijf minuutjes in de oven en...smullen!
Snij geschilde vrij vastkokende aardappelen in dikke plakken en snij met een vormpje figuurtjes uit de aardappelplakken; een voetbal, bloem, hartje, ster, klavertje vier doen het altijd goed. Kook ze daarna, maar niet al te lang, anders koken de vormpjes kapot.
Op internet zijn tig winkels te vinden waar ze zulke vormpjes verkopen. Zelf heb ik ze bij blokker gekocht.
Tip 3:Spelen en eten:
Zet een kom met snoepgroente op tafel, tomaatjes, komkommertjes of paprika. Maak een dipsaus van 1 eetlepel slasaus, wat water,1 tl honing en een snuf kerriepoeder. Doe een spelletje dat in ongeveer 5-7 minuten afgelopen is, bv kwartet met de helft van de kaarten.
(de afbeelding is toevallig van Fred & Ed snoepgroenten, maar je kunt natuurlijk elk merk nemen dat je wilt).
Elke keer als iemand een kwartet heeft, mag diegene zich iets uit de kom uitzoeken en in de saus dippen. Wedden dat ze er nu wel van eten?
Tip 4: Wat eten we vandaag?
Ken je het boek 'Wat eten we vandaag' van Eric Carle? Het is zo'n leuk boekje met typische afbeeldingen van dieren die elke dag iets anders eten. Erbij hoort het liedje van youtube onderaan de pagina, zodat je het samen kunt zingen vóór het eten. De complete meezing tekst staat ook op deze pagina.
Klik op onderstaande links voor het recept van die dag:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten