vrijdag 3 mei 2013

Tienermeiden - Proud To Be Me!


Nog nooit zijn tienermeiden zo zelfbewust geweest als nu. Ze zijn werelds, weten overal wel iets van af, zijn modieus, eigenwijs en bloedmooi. Ik heb het over de meiden tussen de 12 en de 19 jaar oud. Het is alleen zo jammer dat ze het zelf vaak niet zien; hun haar schittert, hun huid glanst en ze zitten strak in hun vel.

Zo jammer dat ze zich druk maken om hun uiterlijk, terwijl ze er gewoonweg geweldig uit zien! Hun zelfvertrouwen wordt ondermijnd door leeftijdgenoten. Ze moeten er zus of zo uit zien en er zus of zo bij lopen, anders horen ze er niet bij. Ze gaan gebukt onder het oordeel van anderen. Dat zeggen ze zelf ook; "Ik ga niet zwemmen, want in bikini voel ik me niet op mijn gemak. Anderen oordelen zo..." Ze staren zich blind op meisjes in magazines of billboards. Terwijl dat helemaal niet nodig is. Kijk het filmpje van Dove hieronder maar eens. Een aanrader voor ieder tienermeisje. En haar moeder, oma, tante, nichtje, vriendin of buurmeisje.

Hieronder een filmpje van Dove over zogenaamde 'meisjes' van de billboards;
ze bestaan gewoonweg niet!




Laat het filmpje aan je vriendinnen, moeder, tante, nichtje, zusje zien en zorg op
die manier dat zij zich ook goed gaan voelen zoals ze zijn!

Uitstraling

Maar ik begrijp hen, deze tienermeiden. Zelf ben ik ook zo geweest. Ik wou alleen dat ik toen had geweten wat ik nu wist; je hoeft geen Miss Nederland te zijn om mooi te zijn. Je uitstraling telt des te meer. Als je zelfvertrouwen uitstraalt, BEN je gewoon mooi. Ze kunnen het maar moeilijk begrijpen. Moeilijk geloven dat ik hen zo mooi vind. Ze sporten zich een ongeluk en eten kleine beetjes in de hoop het droomfiguur te krijgen waar ze zo op gebrand zijn.

Jij bent goed genoeg

Hierbij wil ik een hart onder de riem steken van ALLE tienermeiden; dik, dun, lang haar, kort haar, donkere huidskleur, lichte huidskleur, blond, bruin of rood haar, lang of juist klein:
je bent precies goed zoals je bent! Als ze je hierboven anders hadden gewild, hadden ze je wel anders gemaakt! Accepteer jezelf zoals je bent. Je bent goed genoeg!


Gezond eten zorgt voor een gezond uiterlijk

Zorg wél dat je gezond eet: 3 hoofdmaaltijden per dag + 3 tot 4 gezondere tussendoortjes. Eet gezond, en je huid zal stralen. Eet gezond, en je nagels worden steviger. Eet gezond, en zorg hiermee goed voor jezelf. Zorg dat je die vitamines binnenkrijgt waardoor je je zo goed voelt en waar je energie van krijgt.

Kijk naar wat je wel mooi vind aan jezelf

Iedereen is anders. En iedereen heeft een ander figuur. De een heeft een buikje, een ander flinke benen. So what? Staar je niet blind op iets wat je niet mooi vind aan jezelf. Kijk juist naar hetgeen je wél mooi vind: je haar, je ogen, je mond, je borsten, je benen, je karakter...wat dan ook! Wees trots op jezelf. Je mag er echt zijn.
Be proud!

Ga NU naar de spiegel, kijk jezelf diep in de ogen en zeg tegen jezelf: I'm proud to be me!
Muziek: Lady GaGa met Born this way...


Anti dieetdag

En vergeet het niet: 6 mei is het anti-dieetdag! Dat betekent niet dat je deze dag alles moet gaan eten wat maar in je buurt komt. Eet 3 hoofdmaaltijden en 3-4 tussendoortjes. Neem voor ontbijt en lunch minstens 3 sneëen brood met halvarine en beleg naar keuze met een beker (soja)melk. Neem 2-3 stuks fruit en 2 ons groenten. Zorg dat je bord met het avondmaal voor de helft uit groenten bestaat, voor 1/4 uit aardappelen, volkoren rijst of volkoren macaroni, en 1/4 uit vlees, vis of vleesvervanger.

Deze dag houd in dat je die dag niet op de weegschaal gaat staan en jezelf niet op wat voor manier dan ook gaat wegen.
En verder:
• Eens na te denken over hoe diëten je leven beïnvloedt.
• De slachtoffers te herdenken van eetstoornissen en onveilige afslankmethoden.
• Op te staan tegen vooroordelen en discriminatie op grond van gewicht en omvang.
• Te sporten en bewegen omdat het goed voelt en gezond is.

donderdag 7 februari 2013

Mexicaanse Tosti's

Soms kom je uit school en dan wil je maar 1 ding: eten! Dit recept hieronder is lekker, lekker makkelijk, snel klaar én gezond! 

Dit heb je nodig voor 1 persoon:
2 kleine (volkoren)tortilla's
1 el halfvolle yoghurt
1 el tomatenketchup
10-15 gram geraspte kaas
mexicaanse kruiden, naar smaak bv chilikruiden
peterselie voor de liefhebber en rauwkost om te versieren

En zo maak je het:
Meng in een kommetje de yoghurt met de ketchup. Bestrijk 1 tortilla met het ketchup mengsel. Strooi de kaas er over en als je het iets kruidiger wilt, mexicaanse kruiden.  Maak af met de peterselie.
Dek de belegde tortilla met de andere. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag zonder boter of olie en leg er een tortilla in. Bak de tortilla's 1-2 minuten per kant tot de kaas gesmolten is en de tortilla's goud bruin.
Laat de tortilla's een beetje afkoelen en snijd in punten.
Vergeet niet te versieren met rauwkost, zoals reepjes paprika, komkommer, cherrytomaatjes, wat je maar lekker vind!

Adios!

zaterdag 2 februari 2013

Gezond Smoothie Bananen Ontbijt

Dit is een uitstekende maaltijd om de dag goed mee te beginnen of een lekker tussendoortje voor rond 10 uur. Zeer voedzaam en een gezonde energie leverancier. De kalium uit de bananen zijn krampwerend en zijn uitermate geschikt voor zenuwen op de maag! Goed voor een (Cito) toets of examen, maar ook voor alledaagse uitdaginkjes.

2 personen: ontbijt
4 personen: tussendoortje

Nodig:

5 lekkere zoete appels
8 aardbeien (vers of diepvries)
2 gepelde bananen
1 el pindakaas

Maken:

Doe de appels en aardbeien door een sapcentrifuge. Doe de bananen, de pindakaas en het sap in een blender en pureer alles helemaal glad.


Per ontbijt portie: 353 kcal
Per tussendoortje: 176 kcal

dinsdag 29 januari 2013

Op Donderdag Vlees(vervanger)...want dat lusten we zo graag!



Wat eten we vandaag?


Ken je het boek 'Wat eten we vandaag' van Eric Carle? Het is zo'n leuk boekje met typische afbeeldingen van dieren die elke dag iets anders eten. Erbij hoort het liedje van youtube onderaan de pagina, zodat je het samen kunt zingen vóór of tijdens het eten. De complete meezing tekst staat ook op deze pagina. 

En op Donderdag eten we Vlees...vervanger!


Zelf ben ik al een tijd vegetarisch en mijn kinderen krijgen ook meerdere keren per week een eitje, vleesvervanger, peulvruchten of vis op hun bordje in plaats van vlees.

Peuters en kleuters hebben niet zo heel veel eiwitten nodig om gezond op te groeien. Ongeveer 60 gr vlees(vervanger), vleeswaren, vis, eitjes, met daarnaast nog 300-400 ml (soja)melkproducten en een halve plak kaas is voldoende om aan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid te komen.

Om gezond op te groeien is deze leeftijdsgroep meer gebaat bij gezonde koolhydraten zoals volkoren brood, peulvruchten, aardappelen, volkoren pasta, couscous, zilvervliesrijst, groenten en fruit, en de gezonde vetten zoals halvarine, olijfolie of vloeibare margarine.

Ik heb getwijfeld of ik hier nu een recept zou zetten met vlees of toch liever met een andere eiwitbron. ‘Op Donderdag Vlees want dat lusten we zo graag…’ Is dat wel zo? Of doen we gewoon onze ouders na? In dit nieuwe tijdperk vol gevoelige Nieuwetijdskinderen kies ik toch liever voor een vleesvervanger.   



vegaburger met Spinaziestamppot

Dit heb je nodig voor 2 volwassenen en 2 moeilijk etende peuters/kleuters:

3 eetlepels olie
1 zak verse spinazie (300 g)
75 ml (soja)melk
750 g kruimige aardappels
350 g tuinerwten, extra fijn (diepvries), ontdooid
3 groenteschijven / burgers van b.v.  Vivera


Zo maak je het:

1.  Kook de aardappelen in weinig zout ca. 20 minuten.
2.    Snij de spinazie fijn.
3.  Verwarm de melk
4.   Giet de melk bij de aardappelen, de spinazie erbij en stamp tot een luchtige massa
5.  Warm de olijfolie en bak de groenteburgers naar de aanwijzing op de verpakking.
6.   Doe de erwten in de blender en pulseer een paar keer. Voeg bij de stamppot en warm het geheel goed door.
7.   Verdeel de stamppot over de borden en bordjes en snij 1 groenteschijf doormidden; voor ieder van de kids 1 helft. Voor de grote mensen ieder 1 schijf.

Smakelijk eten!

Als je meer wilt weten over vleesvervangers, kijk dan bij Het Regent Geluk.



Op Woensdag Soep....want dat lusten we zo graag!



Wat eten we vandaag?


Ken je het boek 'Wat eten we vandaag' van Eric Carle? Het is zo'n leuk boekje met typische afbeeldingen van dieren die elke dag iets anders eten. Erbij hoort het liedje van youtube onderaan de pagina, zodat je het samen kunt zingen vóór of tijdens het eten. De complete meezing tekst staat ook op deze pagina. 

En op woensdag eten we....Soep!


Als je eens een andere soep wilt eten dan de eeuwige kippen- of tomatencrèmesoep dan is dit het ultieme recept; makkelijk, snel en supergezond. 
Bonus: je kind gaat dit heerlijk vinden!



Dit heb je nodig voor een flinke pan:

2 el olijfolie
1 teentje knoflook
1 ui, gesnipperd
600 gr winterpeen, in plakjes
150 gr aardappel geschild en in blokjes
700  ml groentebouillon (van tablet)
1 pakje kokosmelk (200 ml)
1 sinaasappel, uitgeperst
Naar keuze:
1 stukje gember (geeft bepaalde smaak)
peper

Zo maak je het:

Verwarm de olie in een grote soeppan. Fruit hierin de ui 5 minuten. Voeg naar keuze de gember toe. Roer af en toe. 
Voeg de winterpeen en de knoflook toe en bak kort mee. 
Schenk de bouillon en de kokosmelk erbij. 
Breng de soep aan de kook en laat 15 min. zachtjes doorkoken tot de winterpeen gaar is. Pureer de soep in de keukenmachine of met de staafmixer. Hierdoor wordt het lekker romig!
Roer het sinaasappelsap door de soep en breng eventueel op smaak met peper.

Serveer met volkoren soepstengels of volkoren broodjes.

Wat er eventueel van de soep overblijft kun je heel makkelijk invriezen.



Op Dinsdag Spaghetti...want dat lusten we zo graag!


Wat eten we vandaag?


Ken je het boek 'Wat eten we vandaag' van Eric Carle? Het is zo'n leuk boekje met typische afbeeldingen van dieren die elke dag iets anders eten. Erbij hoort het liedje van youtube onderaan de pagina, zodat je het samen kunt zingen vóór of tijdens het eten. De complete meezing tekst staat ook op deze pagina. 

En op dinsdag eten we....Spaghetti!




Als je een tijdje in de keuken hebt gestaan om een gezonde, liefdevolle maaltijd te bereiden en je kinderen zitten dan van ‘getsie’ en ‘bah’ dan kun je daar als ouder flink moedeloos van worden. De grotere stukjes worden er uitgevist en met argusogen bekeken. Het eten wordt een aantal keer van links naar rechts geschoven, maar eten; hó maar. Gek wordt je ervan!

Bij ons aan tafel geldt 1 regel voor wat het lusten van eten betreft: 
Wat je niet lust, laat je liggen. 
Met dit recept heb ik nergens last van gehad. Er zijn spaghetti sausen te kust en te keur op internet, maar ik zweer toch echt bij deze heerlijke pastasaus vol verstopte vitamines, mineralen en vezels!

Tip:  Laat je kind de gehaktballen draaien. Ze hebben er veel plezier aan dat ze mogen helpen met het eten koken.  Sommige ballen  zullen zo groot zijn als een golfbal, andere het formaat  knikker. Dat is niet erg; laat maar gaan. Straks zullen ze vol trots hun eigengemaakte gehaktballen op eten!


Dit heb je nodig voor 2 volwassenen en 2 peuters of kleuters:

·     250 gr mager rundergehakt of vleesvervanger b.v. 'Vers Gehakt' van Good Bite.
·       1 ei
·       400 gr italiaanse wokgroenten
·       Ca. 75 gr ongekookte volkoren spaghetti per volwassene en ca. 35 gr voor peuters en kleuters
·       2 el olijfolie
·   2 blikjes gepelde tomaten
·       Een kropje ijsbergsla
·       ½ komkommer in de lengte in plakken gesneden met de kaasschaaf en dan in ‘spaghetti’reepjes met een schilmesje
·       2 winterwortels gesneden zoals de komkommerreepjes
·      vetvrije dressing of slasaus met 25%olie
·      1 blender of keukenmachine


Zo maak je het:

1.Kook de spaghetti volgens de aanwijzing op de verpakking.
2.Je kind kan nu helpen met de gehaktballetjes: doe het gehakt in een kom en roer het ei erdoor. Laat hem of haar de balletjes maken en probeer je  zo min mogelijk  te bemoeien met hoe het hoort.
3.    Ondertussen doen wij de truc met de blender! Doe de wokgroenten in de blender en pulseer een aantal keer tot je alleen nog hele kleine snippertjes groenten hebt.
4.    Doe de olie in de pan en bak de gehaktballetjes rondom bruin.
5.    Kiep de gesnipperde groenten erbij als je kind even iets anders doet bv de tafel dekken ;-). Wok dit een minuut of vijf.
6.    Doe de gepelde tomaten in de blender en mix tot een gladde saus. Doe de saus erbij in de pan. Van de groenten zie je nu bijna niets meer. Laat lekker een minuut of 10 pruttelen.
7.   Verdeel de sla over aparte bordjes. Doe de komkommer- en wortelspaghetti door elkaar en versier de sla ermee alsof het slingers zijn. Maak af met de dressing. Hier kan je kind ook mee helpen.
8.    Verdeel de spaghetti over de borden. Nu nog de overheerlijke spaghettisaus erover en….Klaar!

Smakelijk eten!


Wil je meer weten over vleesvervangers; kijk dan op Het Regent Geluk.



zondag 27 januari 2013

Op Maandag Boontjes....want dat lusten we zo graag!

Wat eten we vandaag?


Ken je het boek 'Wat eten we vandaag' van Eric Carle? Het is zo'n leuk boekje met typische afbeeldingen van dieren die elke dag iets anders eten. Erbij hoort het liedje van youtube onderaan de pagina, zodat je het samen kunt zingen vóór of tijdens het eten. De complete meezing tekst staat ook op deze pagina. 

En op maandag eten we....Boontjes!


Eh...maar wát voor een boontjes dan, hoor ik je denken? Tuinbonen? Sperziebonen? Snijbonen? Bruine Bonen? Witte Bonen? Adukibonen? Limabonen? Hmmm...dat was niet gemakkelijk. Maar uiteindelijk vond ik een recept dat bruikbaar is voor alle genoemde boontjes én ook nog voor.... Spruitjes!





Alle-soorten-bonen-én-spruitjes-stoof


Nodig voor 2 volwassenen en 2 peuters of kleuters die moeilijk eten:

1 ui
1 grote of 2 kleine tomaten
1 groente bouillonblokje
1 el olijfolie
400-500 gram sperziebonen, peultjes, snijbonen of een andere bonen soort
snufje peper
1 tl dille

Bereiding

* Maak de bonen schoon en breek of snij in kleine stukjes.                                         
* Snipper de ui en snij de tomaten in stukjes.
* Verhit een beetje olie in een hapjespan of wok, en fruit daarin de ui glazig.
* Voeg dan de tomaat erbij en laat even meebakken tot ze zacht worden.
* Doe dan het bouillonblokje erbij en als dat is opgelost, de bonen er doorheen mengen.
* Voeg er dan zoveel water bij dat de bonen bijna onderstaan. Breng aan de kook en laat vervolgens op een zacht vuurtje gaar pruttelen.
* Wanneer de bonen bijna gaar zijn (en de saus ingedikt) doe er dan de dille en peper doorheen.

Aangepast van een recept van peuterplace.nl

Lekker met een aardappelschotel uit de oven. 







zaterdag 26 januari 2013

Op Zondag IJs....want dat lusten we zo graag!



Wat eten we vandaag?

Ken je het boek 'Wat eten we vandaag' van Eric Carle? Het is zo'n leuk boekje met typische afbeeldingen van dieren die elke dag iets anders eten. Erbij hoort het liedje van youtube onderaan de pagina, zodat je het samen kunt zingen vóór of tijdens het eten. De complete meezing tekst staat ook op deze pagina. 

En op zondag eten we....IJs!



Zondags-ijs!

Een gezond nagerecht, bestaat dat? Jazeker! En dan bedoel ik geen mandarijntje of magere yoghurt!
Hier een heerlijk recept van het lekkerste, makkelijkste, bijna vetvrije ijs ooit!


Nodig voor 1 volwassene óf 2 peuters /kleuters:
1 geschilde banaan
80 ml soja-, kokos-, of gewone melk

Zo maak je het:
Leg de banaan in een zakje in de vriezer voor een nacht.
Als je het nagerecht gaat maken, haal de banaan dan uit het zakje, laat 2 minuten op het aanrecht liggen en snij in stukken (dat gaat heel makkelijk).
Doe deze stukken in de blender, samen met de melk.
Blend zeker 5 minuten tot je een romig mengsel krijgt.

Verdeel over kleurrijke bakjes.

Lekker en gezond! ♥

Eventuele extra’s:
Als extraatje kun je bevroren fruit erbij serveren, bv aardbeien, bosvruchten, mango, cranberries, blauwe bessen, stukjes perziek etc. Je kunt dit fruit in het seizoen kopen en vervolgens invriezen in een ijsblokjesmaker van hard plastic. Je kunt het ook kant en klaar kopen in een doosje uit de vriezer bij de supermarkt.
Op feestdagen of andere speciale dagen kunnen er natuurlijk ook stukjes chocola, geplette M&M’s, stukjes toffee, stukjes noot, etc. toegevoegd worden.



Kijk voor meer gezonde nagerechten op de receptenpagina van De Bakparade.





vrijdag 25 januari 2013

Op Zaterdag Kip...want dat lusten we zo graag!


Wat eten we vandaag?

Ken je het boek 'Wat eten we vandaag' van Eric Carle? Het is zo'n leuk boekje met typische afbeeldingen van dieren die elke dag iets anders eten. Erbij hoort het liedje van youtube onderaan de pagina, zodat je het samen kunt zingen vóór of tijdens het eten. De complete meezing tekst staat ook op deze pagina. 

En op zaterdag eten we....Kip!



Kip Picasso

Je hebt nodig voor 2 volwassenen en twee moeilijk etende peuters of kleuters:

300 gr. kipfilet
½ courgette in schijfjes
½ rode paprika in niet te kleine blokjes
Stevig vers fruit, bv perzik, appel, bosvruchten, etc.
½  krop ijsbergsla in fijne sliertjes
3 tomaten in partjes
½ stevige komkommer
½ el Kipkruiden
2  el olijfolie
Tomatenketchup
Minimaal 8 sate prikkers
1 grillpan

Zo maak je het:

* Leg de sate prikkers in een bodempje water om verbranden te voorkomen.
* Snij de kipfilets in niet te kleine blokjes en doe ze in een kom  met de olijfolie en de kipkruiden. Goed roeren tot het over alle blokjes verdeeld is.
* Snij het fruit in hapklare blokjes en rijg om en om aan 4 sate prikkers.
* Snij de komkommer in spaghetti sliertjes (snij de komkommer in de lengte in plakken en snij nu in slierten).
* Rijg een stukje kip, een stukje courgette en een stukje paprika om en om aan de sate prikkers. Gebruik minimaal 4 spiesen hiervoor. Voor peuters en kleuters is 50 gr kip ruim voldoende.
* Zet de grillpan op het vuur en wacht tot deze heet is voordat  je de spiesen erop legt. Draai de spiesen af en toe rond en bak ze in 15 minuten bruin en gaar.
* Ondertussen leg je wat sla (het gezicht), de komkommerspaghetti (de mond) en de tomatenpartjes (de ogen) in het midden van 4 borden.
*  Leg de spies met het fruit aan de bovenkant van het bord en de spies met de kipfilet en groenten aan de onderkant.
*Aan de linker - en rechterkant van het ‘gezichtje’ een dotje tomatenketchup (de oren).
* Laat je kind de kip, groenten en fruit van de spiesjes af peuzelen.

Dit is natuurlijk superlekker met frietjes (het is tenslotte weekend), maar als je het gezonder wilt houden, zijn gekookte aardappelen of een volkoren bolletje ook heel lekker.

Tip voor gekookte aardappelen:
kinderen zijn erg gevoelig voor vormen. Gebruik vrij vastkokende aardappelen hiervoor. Snij de geschilde aardappelen in dikke plakken en steek er vormpjes  uit, bv een bloem, ster, hartje, etc. (zulke (bak)vormpjes zijn te koop bij Blokker, Xenos, Action, maar ook bij diverse internetsites). Kook ze daarna in 18-20 minuten gaar. Serveer op een apart bordje.







donderdag 24 januari 2013

Op Vrijdag Vis...want dat lusten we zo graag!


Wat eten we vandaag?

Ken je het boek 'Wat eten we vandaag' van Eric Carle? Het is zo'n leuk boekje met typische afbeeldingen van dieren die elke dag iets anders eten. Erbij hoort het liedje van youtube onderaan de pagina, zodat je het samen kunt zingen vóór of tijdens het eten. De complete meezing tekst staat ook op deze pagina. 

En op vrijdag eten we....Vis!



Visvingers

Nodig voor 2 volwassenen en 2 moeilijk etende peuters of kleuters:

300 gr stevige visfilet bv Tilapia*
Ca. 125 gr cornflakes**
1 ei
40 gr bloem
3 el olijfolie of vloeibare margarine

Zo maak je het:

- Snij de vis in 16 repen.
- Strooi de cornflakes in een diep bord en druk een beetje fijn met de achterkant van een lepel
- Klop het ei los met 1 el water en giet in een ander diep bord.
- Doe de bloem op een groot plat bord.
- Wentel de visrepen één voor één helemaal door de bloem, dan door het ei en daarna door de cornflakes tot ze rondom goed bedekt zijn met de cornflakes.
- Verhit de olie of vloeibare margarine in een anti-aanbakpan.
- Bak hierin de vissticks ca. 4 minuten aan elke kant tot ze goudbruin, gaar en knapperig zijn.

* Voor peuters en kleuters is ieder 1-2 visrepen ruim voldoende om de hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen die ze nodig hebben.

** De cornflakes zorgen ervoor dat er veel vet wordt opgenomen. Daarom adviseer ik bij dit gerecht gekookte aardappelen en gekookte groenten (liever geen puree, frietjes, of gebakken groenten, omdat met die bereidingen extra vetten nodig zijn die je kind niet nodig heeft)






zaterdag 19 januari 2013

Gezondere Mini Appel en Bosbessen Muffins


Deze mini muffins zijn ideaal als tussendoortje voor je kind. Ze zitten boordevol vitamine B, vezels, vitamines en...ze zijn vegan, bevatten bijna geen suiker en toch smaken ze lekker zoet. En ze bevatten maar 35 kcal per stuk!
Ik maak ze met 30  tegelijk, stop ze per stuk verpakt in de vriezer en haal ze 's morgens eruit voor in de 10-uurtjes tas van de kids. Tegen de eerste pauze zijn ze ontdooid en kunnen ze heerlijk opgesmikkeld worden. 




Dit heb je nodig:

130 gr volkoren tarwebloem
30 gr havermoutvlokken (de echte havermout, dus niet de instant-versie)
1 tl bakpoeder
1/2 tl natriumbicarbonaat
snufje zout
1 el koek- en speculaaskruiden
15 gr bruine basterdsuiker
3 gr stevia (zoetstof)
100 gr appelmoes
2 el appelstroop, opgelost in 1 el heet water
1/2 appel geschild en in kleine stukjes
2 el bosbessen (diepvries of vers)

Zo maak je de muffins:

Verwarm de oven voor op 175 º.
Zet in een mini muffinvorm 30 papieren vormpjes.
Meng de eerste 8 ingredienten door elkaar.
Roer de stroop door de appelmoes en voeg toe aan het bloem mengsel.
Deel het deeg over 2 kommen. Voeg in 1 kom de appel toe en de bosbessen in de andere kom.
Nu moeten we opschieten, want de bicarbonaat werkt snel.
Vul de vormpjes tot net onder de rand.
Bak 20 minuutjes in het midden van de oven. Een satéprikker moet er droog uitkomen, anders zijn ze nog niet helemaal gaar.
Laat 5 minuutjes afkoelen in de vorm. Je kunt ervoor kiezen ze nu op te smikkelen, maar ze ook helemaal af laten koelen en koud eten. Je kunt ze natuurlijk ook bewaren tot 10 uurtje op school.

Per mini muffin: 35 kcal

De Cito Toets!


Binnenkort beginnen de Cito toetsen weer. Dit is een spannende tijd voor alle kinderen (en hun ouders) in groep 8. Als ouder wil je dat ze ontspannen deze 3 dagen in gaan en dat ze zich goed kunnen concentreren. 

Helaas snoepen veel kinderen zich in een dip tijdens de Cito toets. De geraffineerde suikers uit chocola, cola, de zogenaamde gezonde muesli repen en drop zijn rovers van de denkcapaciteit en de hersenen kunnen de pieken en dalen van het bloedsuikergehalte niet bijbenen. Zorg daarom voor een constante stroom van langzame suikers en essentiele vetten naar de hersenen. Om je kind hierbij te helpen kun je ervoor kiezen hen geen vullingte laten eten, maar échte voeding. Dat wil zeggen eten met voedingsstoffen, zoals langzame koolhydraten, essentiele vetten, eiwitten, vitamines en mineralen. 

CONCENTREREN!

Om je extra goed te kunnen concentreren heb je Omega 3 vetzuren nodig. Vroeger kregen we deze vetzuren vooral uit levertraan (yak!) en zalm in blik. Tegenwoordig zijn er veel meer producten bekend waar deze in voorkomen. Vooral vette vis, noten, bepaalde groenten en bepaalde oliën bevatten veel van deze essentiële vetzuren. Essentieel wil zeggen dat ons lichaam deze vetzuren niet zelf kan maken en we deze dus uit voeding moeten halen.

Hieronder een aantal heerlijke recepten die veel van deze Omega 3 vetzuren bevatten en dus ideaal zijn om je achtste groeper voor te zetten als ontbijt, lunch, tussendoortje of hoofdgerecht nu de Cito toets in zicht komt. Lees ook het stukje over Bachbloesems helemaal onderaan deze pagina.


Gezond Smoothie Bananen Ontbijt:

2 personen: ontbijt
4 personen: tussendoortje

Nodig:

5 lekkere zoete appels
8 aardbeien (vers of diepvries)
2 gepelde bananen
1 el pindakaas

Maken:

Doe de appels en aardbeien door een sapcentrifuge. Doe de bananen, de pindakaas en het sap in een blender en pureer alles helemaal glad.
Dit is een uitstekend ontbijt voor de 1e dag van de Cito toets, of een lekker tussendoortje voor rond 10 uur.

Zeer voedzaam en een gezonde energie leverancier. De kalium uit de bananen zijn krampwerend en zijn uitermate geschikt voor zenuwen op de maag!

Per ontbijt portie: 353 kcal
Per tussendoortje: 176 kcal

Bik Mak's 

voor 4 personen 
Lunch of hoofdgerecht

Nodig:

250 gr gare Makreel of makreel uit blik (in water)
175 gr gekookte geprakte aardappels
1 ui gesnipperd
1 el olijfolie + 2 el olijfolie om te bakken
1 el peterselie
1 el groentebouillon
2 el paneermeel of broodkruim
4 el tomatenketchup
4 tomaten
4 blaadjes sla
plakjes komkommer
4 volkoren bolletjes
1 kauwgom

Maken:

Meng de makreel met de olijfolie door de aardappels. 
Voeg de ui en de peterselie toe en als het erg droog is ook de groentebouillon.
Vorm er burgers van en leg ze 30 minuten in de koelkast.
Wentel de burgers daarna door de paneermeel of het broodkruim en bak ze in de 2 el olijfolie aan beide kanten goudbruin.
Snijd de bolletjes open, besmeer ze met de tomatenketchup, leg op elk broodje een blaadje sla en leg daar bovenop een burger.
Versier met de plakjes tomaat en komkommer.

Mijn kinderen vinden dit een heerlijk gerecht en ze eten het nog liever dan een gewone hamburger.
Makreel is een van de goedkoopste en meest voedzame manieren om je kind Omega3 vetzuren te laten eten. Eén keer per week deze burger en ze krijgen voldoende binnen om hun hersenen optimaal te laten groeien en ze optimaal te laten werken.

Eet de kauwgom tijdens de Cito Toets; je ruikt niet naar eten én je kunt je beter concentreren!

Bevat per broodje Bik Mak: 470 kcal.


Magische balletjes

12 balletjes, voor 3 porties
Koude of warme lunch, of hoofdgerecht.

175 gr Zalm op water uit blik
300 gr gekookte fijngeprakte aardappels
2 middelgrote eieren; als het even kan Vrije Uitloop
2 fijngesneden bosuitjes
1 tl fijngesneden peterselie
3 el olijfolie
3 el tomatenketchup als dip sausje

Meng alle ingrediënten behalve de olie en de ketchup.
Vorm 12 balletjes ter grootte van een golfballetje.
Verhit de olie in de pan en bak de balletjes rondom bruin.
Laat ze even uitlekken op keukenpapier.
Geef ieder 1 el ketchup erbij.
1 kauwgom

Zalm is, net als andere vette vis, een fantastische bron van Omega3 vetzuren die zo nodig zijn voor de ontwikkeling en de werking van de hersenen van je kind. Samen met de energie uit de aardappels, de B vitamines uit de eieren, en de weerstandsverhogende stof uit de ui, zijn deze balletjes een bijna magisch voedingsmiddel voor kinderen.
Koud en warm heerlijk; ideaal voor in de lunchtrommel (met een koelelement) met wat schijfjes komkommer en snoeptomaatjes, en een lekker volkoren broodje.
Als hoofdgerecht heerlijk met een frisse salade volkoren spaghetti.

Eet de kauwgom tijdens de Cito Toets; je ruikt niet naar eten én je kunt je beter concentreren!

Bevat per portie van 4 magische balletjes (zonder broodje): 353 kcal.
Met volkoren broodje: 477 kcal.

De Hulk drank (recept van Fabienne Fooij; www.the-chalice.nl)

Tussendoortje: Voor 3 glaasjes.

Nodig:

1 ananas of 4 appels
1 hele zak verse spinazie

Maken:

Pers de ananas of appels en de spinazie uit in een sapcentrifuge.
Klaar!

Het lijkt een wel erg gezond drankje en dat is het ook. Maar lekker zeg...! De ananas zorgt voor een zoete touch, waardoor je de spinazie helemaal niet proeft (maar je wel de voordelen ervan hebt).

Spinazie is een spierballendrank, denk maar aan Popeye en de kleur groen die het sap krijgt van de ananas is echt gras-groen. Tijdens een workshop bij Fabienne had ze deze drank gemaakt en daarbij vertelde ze dat het kind van haar vriendin riep toen hij het drankje zag: Wow! That's the Hulk drink! 
Spinazie bevat, naast Omega3 vetzuur, vitamine C, ijzer en calcium.

Per glaasje ca.: 55 kcal.

Andere gezonde tussendoortjes:

1 banaan
1 handje noten of studentenhaver
1 doosje rozijnen
Versgeperst groente- of fruitsap
1 stukje volkoren ontbijtkoek
Stukjes groenten bv rauwe wortel, broccoli (rauw of geblancheerd), gare pompoen, schijfjes tomaat of komkommer met een dipsausje van tomatenketchup of geprakte kikkererwten (hummus)
Een lekkere appel, een schaaltje aardbeien, frambozen, bosbessen, perzikken, sinaasappel, kiwi's, een schijf verse ananas.
1 lekkere volkoren boterham met 30+ kaas en tomaten
Kleine blokjes kaas (ca. 40 gr)
1 flesje water
1 kauwgom
Gezondere zelf gefabriceerde baksels (zie de pagina met de Recepten).

MEDITATIE:

Voordat je met de cito toets begint in de klas, is het misschien handig je even te concentreren op je lichaam, zodat je je beter kunt ontspannen. Dit kan gemakkelijk door middel van meditatie. Meditatie is niets anders dan even nergens aan proberen te denken. De oefeningen in dit bericht kunnen je helpen. En onthoud: de Cito toets is niets anders dan een test over wat je hebt geleerd de afgelopen 8 schooljaren. Als je je best doet, dan is dat goed genoeg!

BACHBLOESEMS:

Als je kind erg nerveus is voor de Cito toets, overweeg dan om Bachbloesemdruppels te geven. Dit zijn tincturen van bloesems in bronwater, en ze draaien negatieve emoties (onrust, nervositeit, prikkelbaarheid) om in positieve emoties (geduld, rust, vertrouwen). Ze zijn gemakkelijk in gebruik, (4x4 druppels per dag), totaal onschadelijk en kunnen naast andere medicijnen gebruikt worden. 
Als je een flesje wilt bestellen (1 flesje bevat genoeg druppels voor 2 weken) voor slechts € 8-, inclusief verzend- en verpakkingskosten, dan kan dat.
Stuur dan een mailtje met de naam van je kind, je eigen naam en je adres naar:
de-appelboom@hotmail.nl. Maak ook het bedrag over op rekening 8219.52.323 tnv V. Dassen te Maastricht. Het flesje wordt dan, samen met een gebruiksaanwijzing, binnen enkele werkdagen naar je toe gestuurd.